logo orginal
rcoo logo

Техничка школа "Нови Београд"
Омладинских бригада 25
11070 Нови Београд
телефон: 011/2164-231


ИЗВЕШТАЈ  СА МАТУРСКЕ ЕКСКУРЗИЈЕ
 

Матурска  екскурзија је изведена од 11.10. до 17.10. 2010.године. Циљ екскурзије је био обилазак италијанских градова најзначајнијих за настајање и развој хуманизма и ренесансе. Наравно, уз ове обиласке, екскурзија се бавила и обиласцима других значајних дестинација које су биле доступне. Боравили смо у Венецији, Фиренци, Пизи, Падови, Верони и Трсту. Били смо смештени у Монтекатинију и Лидо ди Језолу, те смо тако посетили укупно осам  градова.

У Венецији смо обишли све важне дестинације, а посебно смо обратили пажњу  на цркву Саната Марија де ла салуте, познату нам из песме Лазе Костића. После обласка Венеције „споља“ ( Трг СВ Марка, чувени звоник, „Оролођо“, Велики канал, Риалто итд,итд...) обишли смо и цркву Светог Марка - њену унутрашњост, разгледали мозаике којима је осликана. Такође, обиши смо Дуждеву палату уз пратњу локалног стручног водича и дивили се сликама чувених мајстора венецијанске школе који су је осликали, као и другим знаменитостима ове палате.

У Фиренци  смо обишли више значајних места: Санта Кроче, цркву у којој су сахрањени многи значајни великани ренесансе (између осталих Галилео и Микеланђело) са уласком у цркву и стручним вођењем, Дуомо (са Ђотовим звоником и чувеном Брунелескијевом куполом), крстионицу са „Рајским вратима“, Понте векио, трг Сињорија, Палату Уфици и Верокијев пролаз са мноштвом скулптура најзнаменитијих уметника итд. Тешко је набројати уметнике и дела која смо били у прилици да видимо.

У Пизи смо обишли „Поље чудеса“ са катедралом, крстионицом и надалеко познатим кривим торњем у архитектонски изузетном пизанском стилу.

У Падови смо обишли прве ренесансне споменике  – базилику Светог Антона и споменике  у њеној близини, центар Падове са парком са скулптурама (Трг де ла вале), најстарији универзитет на свету и многе друге знаменитости.

Верона  је тинејџерском узрасту најпознатија по Шекспировим Ромеу и Јулији тако да је обилазак везан за њихове куће (сада музеје), али су посећене и друге знаменитости.

Монтекатини (најстарија бања у Италији која датира још из римских времена) је био планиран само као место за преноћиште али је и он препун споменика које смо у слободној вечерњој шетњи били у прилици да видимо.

Последњи  град у овом програму био је Трст, где смо обилазили места везана за историју српске културе. Обишли смо чувену српску цркву Светог Спиридона. Видели смо и Градску кућу, седиште управе Града и градоначелника, на чијој су фасади Цар Лазар, Царица Милица, Милош Обилић и Косовка Девојка, што говори и о прошлости града и о статусу, култури и богатству њених српских житеља у прошлим временима. (Наиме, ова палата је некада била резиденција познате српске породице Гопчевића, Тршћани су значајно помогли Први српски устанак, Доситеј је своје главно упориште имао управо у Трсту итд...)

Матурска  екскурзија је изведена без иједног  инцидента, а нашу организованост и  дисциплину хвалили су италијански  домаћини на сваком месту где смо  били, на шта смо посебно поносни. Морамо да истакнемо да је то био изузетан успех јер је другог дана наше екскурзије одиграна фудбалска утакмица Италија-Србија у Ђенови где су српски навијачи били виновници ружних инцидената који су били вишедневно изузетно медијски третирани, тако да су могли да изазову реакцију наших матураната који су могли да се осете „прозваним“ због свега тога. Ипак, професорска екипа је успела да и најрадикалније дечаке пацификује и објасни им да само понашањем које их издиже изнад ове ситуације показују приврженост Србији и доказивању њене цивилизованости и културе.

Због  успешности ове екскурзије предлажемо да и следеће године екскурзија буде везана за неку важну тему из историје цивилизације, без празног хода (без обзира на напор) како би се и на овај начин заокружио систем знања стечен током средњошколског школовања. То, наравно, може поново бити и ова тура. 
 
 
Резултати анкете
 
О избору дестинација екскурзије

      Веома задовољних    41
      Задовољних               38
      Незадовољних           3

      О програму екскурзије

      Образовно-васпитни значај

      Веома задовољних   26
      Задовољних              52
      Незадовољних          4 

      Трајање екскурзије

      Веома задовољних   11
      Задовољних              21
      Незадовољних         50 

      Цена  и начин финансирања

      Веома задовољних   5
      Задовољних              41
      Незадовољних         36

      Смештај и исхрана

      Веома задовољних   5
      Задовољних              34
      Незадовољних         43

      Слободо време ван обавезног  програма

      Веома задовољних   33
      Задовољних              37
      Незадовољних         12
 
 
     Квалитет  обављеног посла  од стране агенције

      Веома задовољних   25
      Задовољних              45
      Незадовољних         12

      Професионалност и брига наставника

      Веома задовољних   32
      Задовољних              30
      Незадовољних         10

      Укупан  доживљај екскурзије

      Веома задовољних    37
      Задовољних              40
      Незадобољних           5

      Да  ли бисте овакву екскурзију препоручили следећој генерацији

      Препоручио/ла бих     67
      Не  бих препоручио/ла    15
 

Напомена: У анкети учествовало 82 ученика од укупно 100 колико је путовало на екскурзију или 82 %  оних који су путовали на екскурзију.
 
  


Београд, октобар 2010.год.

      директор

      Веселин Вуковић
 
 

Извештај  о екскурзији првог  и другог разреда

     У претходној школској години екскурзије кроз Србију нису изведене зато што се био јавио мали проценат заинтересованих ученика. Разлози су били вишеструки: економска криза, избор дестинација који је увек такав да је нешто од тога обилажено током основне школе, непогодан број дана који је прописан Правилником итд...(Наиме за први разред је прописан један до два дана, а за други, два до три дана).  Зато смо се ове године определили за  екскурзију у којој заједно учествују први и други разред са дводневним програмом јер смо сматрали да таква екскурзија има више шансе да мотивише ученике и њихове родитеље да се пријаве за ову, по нама, битну активност везану за образовање, социјализацију, позитивну идентификацију са савојом земљом и својом школом итд... Притом, ми морамо имати у виду да је социјална структура, из које се регрутују наши ученици, ниског материјалног статуса, тако да је све што је везано са ангажовањем материјалних средстава, за родитеље, у проску, тешко.

     Наша  екскурзија је овога пута ангажовала више од 220 ученика и изведена је по изузетно захтевном програму. У два дана обишли смо: Путујући кроз Горњачку клисуру – манастир Горњак, остатке царске палате из IV века римског цара Галерија (Felix romuliana), хидроелектрану „Ђердап“ (са уласком у халу са генераторима), Кладово са његовим остацима из римског и отоманског периода, Лепенски Вир са археолошком налазиштем (овога пута помоћу предавања и приказивања филма у Доњем Милановцу зато што је археолошко налазиште у реконструкцији), Голубачку тврђаву и, на крају, као финалну знаменитост, обишли смо, уз стручну пратњу и вођење, Виминацијум, најатрактивније археолошко налазиште у Србији у последње време.

     Екскурзија  је у потпуности изведена по задатом  програму с тим што је за време  обиласка Гамзиграда (Felix romuliana) падала изузетно јака киша и тиме нам покварила  детаљно разгледање које је било планирано.

     Један пуни пансион као и диско вече били су организовани у омалдинском  насељу Караташ код Кладова.

     Екскурзија  је протекла без инцидената и у  најбољем реду.

 

Београд, октобар 2010.год.

      директор

      Веселин Вуковић


ИЗВЕШТАЈ  О НАГРАДНОМ ИЗЛЕТУ
 

     Ученици који су се истакли успехом у школи  или залагањем и успехом у  ваннаставним активностима, као и  у претходној школској години, награђени  су једнодневним излетом. Почетком  јуна обишли смо Музеј наивне уметности у Ковачици, Патријаршијски двор у Вршцу, Саборну цркву у Вршцу, пели се на Вршачки брег, највишу тачку Војводине, обишли манастир Месић, обишли Делиблатску пешчару са одмарањем у Девојачком Извору и Белу цркву са њеним језерима. Излет је задовољио свој циљ па сматрамо да је то веома добра акција позитивне идентификације ученика са Школом. Зато ћемо, као и ове године, организовати поново овакав излет уколико буде материјалних могућности. Ове године, као и претходних, излет је изведен новцем од донације. Овога пута новац је донирао познати јавни радник који је желео да остане анониман.

     Вођа  пута био је директор школе, а уз ученике су путовали наставници који су се највише залагали за разне активности везане за побољшање нематеријалних услова рада ученика у школи, њихову позитивну идентификацију, као и побољшан имиџ Школе у нашем окружењу.
 

Београд, октобар 2010.год.

      директор

      Веселин Вуковић
 

upis 2019

УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ!
- промо филм!
кликни на слику!

Dobrovoljno sluzenje vojnog roka iskorak.mp4 snapshot 00.45.320

Добровољно служење војног рока!
кликни на слику!

Poziv za upis u vojnu evidencijuПозив за упис у војну евиденцију!
кликни на слику!

Ко је на мрежи: 172 гостију и нема пријављених чланова

Актуелна дешавања

ТШ "НОВИ БЕОГРАД" ЈЕ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР

Техничка школа "Нови Београд" је регионални центар за обуку сервисних техничара из области расхладе за
БЕЗБЕДНО РУКОВАЊЕ ФРЕОНИМА И ШТЕТНИМ ГАСОВИМА!

Информације и пријаве :
Самир Хоџић-Координатор за образовање одраслих
Tel:064/8598-963
e-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.">Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 


 
СПИСКОВИ СЕРВИСНИХ ТЕХНИЧАРА ИЗ ОБЛАСТИ КЛИМАТИЗАЦИЈЕ КОЈИ СУ ПРОШЛИ ОБУКУ 
БЕЗБЕДНО РУКОВАЊЕ ФРЕОНИМА И ШТЕТНИМ ГАСОВИМА:
 
- прва група.......пдф
- друга група......пдф
- трећа група.....пдф
- четврта група..пдф
- пета група........пдф
- шеста група.....пдф
- седма група.....пдф
 

 

 ВАНРЕДНИ УЧЕНИЦИ - РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ДЕЦЕМБАРСКИ РОК

РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ЗА ВАНРЕДНЕ УЧЕНИКЕ ДЕЦЕМБАРСКИ РОК.....ОТВОРИВЕРИФИКОВАНА ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА СЕРВИСНЕ ТЕХНИЧАРЕ

ВЕРИФИКОВАНА ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА СЕРВИСНЕ ТЕХНИЧАРЕ...ПДФ